Valborg på Grytholmen

Trots att det var känt att brasan inte skulle tändas (på grund av torkan och brandrisken) kom det mycket folk ner till Grytholmen för att fira valborg.

Publicerad/uppdaterad: 1 maj, 2019
Kategori: Aktuellt | Nyheter

Muskö Hembygdsförening arrangerade som vanligt valborgsfirande på Grytholmens friluftsmuseum.

Muskös egna kör sjöng traditionsenligt under ledning av Heri Eysturlid, Svenska kyrkan.

Linnea Falk, som tidigare varit ledamot i hembygdsföreningen, hälsade våren välkommen och talade om vad vi alla på enkla sätt kan hjälpa naturen att blomstra och djuren att överleva.

Linnea jobbar nu för Rewilding Sweden.
Rewilding Sweden jobbar för att låta naturen ta hand om sig själv genom att ge plats för naturliga processer, och återställa skadade ekosystem när det behövs.
Hemsida: http://rewilding-sweden.se/

Muskö IF bjöd som vanligt barnen på korv med bröd.

I undantagsstugan serverades det kaffe och nygräddade våfflor.

 

Grytholmens friluftsmuseum är Muskös eget lilla Skansen.

På museet finns en torpstuga med visthusbod, ladugård med vagnslider, sjöviste med sjöbod, brygga, nät-gister, notgård, och båtar, undantagsstuga, tvättstuga, gårdssmedja, torrdass, vedbod, redskapsbod, fattigbössa.

En scenbyggnad med dansbana finns för underhållning med mera.

Här visar hembygdsföreningen skärgårdsbors verksamhet och liv i gångna tider. Museet är också en plats, där det arrangeras kulturaktiviteter som musikunderhållning, teater, kursverksamhet, utställningar, föredrag med mera.

Museet är beläget på den medeltida byn Mickrums utmarker som på 1840-talet blev ett torpställe under Arbottna och numera ingår i kommunens fritidsområde Björkholmen/Grytholmen.