Skärgårdens historia – korta berättelser då och nu  ​

Ny bok om skärgården av Johan Bjurer. 

Här skildras skärgården med lättillgängliga korta texter tillsammans med vackra skärgårdsbilder.

I skärgårdslandskapet finns en mängd historiska och vackra minnesmärken. Fynden finns inte bara på land utan även under ytan där frånvaron av skeppsmask medfört att gamla träskepp till stora delar bevarats intakta som kan berätta en intressant historia.

I skärgården har ett antal sjöslag utkämpats och olika former av kustförsvar utvecklats och för-svunnit. Här har befolkningen levt och verkat och kämpat mot väder och vind och skaffat sig ett levebröd i svåra tider. De har jagat och fiskat på olika sätt, en födkrok där tillvägagångssätt och metoder förändrats över tid.

När motbokssystemet infördes i Sverige bedrevs en omfattande spritsmuggling i skärgården. Att lura kustbevakning och tullare gav en extra fjäder i hatten.

På 1600-talet utvecklades systemet med lotsar som möjliggjorde säker navigation för handelsfartyg och krigsfartyg när Sverige växte som stormakt runt hela Östersjön.

Ett flertal konstnärer och författare har levt och verkat i skärgården och funnit motiv för skapande i text och bild. Här fann också de bättre bemedlade under 1800-talet ett sommarparadis och lät bygga en villa eller spenderade tid på olika pensionat.

Skärgårdens historia. Korta berättelser - då och nu. Av Johan Bjurer

Beställ boken här:

Johan Bjurer

Johan Bjurer

Har jagat och fiskat mycket i vattnen kring Muskö. Att skjuta skarvar har i många år varit en favoritsysselsättning.

Har genom åren intervjuat många musköbor som reporter på tidningen Skärgården med stor respekt för deras goda kunskap om livet på ön. Ingen nämnd, ingen glömd.

Har släktingar som antingen bor permanent på ön eller har fritidshus.

Muskö har alltid varit en favorit. Och eftersom jag bor i Tungelsta/Krigslida har det varit nära ut, antingen med egen båt eller bil.

Trevlig läsning önskas!


DET HÄNDER PÅ MUSKÖ

Se vad som är på gång på Muskö här!

Loppisar lördag 1 juli

Loppisar lördag 1 juli

Ett flertal Loppisar är igång lördag 1 juli. Dels storloppisen i hembygdsgården och gårdsloppis på Altorpsvägen.

Annons

Stöd våra lokala Musköföretag!

Det händer på Muskö.nu

Inget evenemang hittades!

Populärast just nu

Annons

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

* markerar obligatoriska fält

Annons