Marinstaben invigdes när Musköbasen fyllde 50 år

Samma dag som den unika underjordiska bergsanläggningen på Muskö fyllde 50 år genomfördes den högtidliga invigningen av Marinstaben på basen.

Alla som arbetar på Musköbasen tillsammans med inbjudna gäster fick ta sig ner till den så kallade Risdalsslipen, där ceremonin hölls.

– Etableringen av Marinstaben på Muskö är en direkt följd av den säkerhetspolitiska inriktningen mot ett starkare försvar. Att återskapa Marinstaben är en del av den förändrade ledningsstrukturen i Försvarsmakten, sa marinchefen Jens Nykvist.

Marinchefen konstaterade att Muskö ger ett fortifikatoriskt skydd som är helt unikt, i alla fall när staben nått den permanenta grupperingen inne i berget.

Cash is king - visa att du bojkottar kontantfria butiker och restauranger - Långärmad unisextröja

Muskö örlogsbas invigdes av kung Gustav VI Adolf den 30 september 1969, 19 år efter att den börjat byggas. 800 000 kg användes för att spränga ut 1, 5 miljoner kubikmeter berg och skapa en underjordisk anläggning lika stor som Gamla stan. Förutom tre dockor inrymdes slip, kontor, verkstäder, förråd, sjukhus, kök och matsal som kunde servera 2 000 portioner åt gången.

– Det är bara att konstatera att Musköbasen en fortifikatorisk kronjuvel, som nu åter putsas upp för att återfå sin glans, om än i en ny och modern tappning. Nu är huvuddelen av Marinstaben på plats och de närmaste åren kommer vi att utveckla ledning, arbetssätt och rutiner, sa Jens Nykvist.


DET HÄNDER PÅ MUSKÖ

Se vad som är på gång på Muskö här!