Julgransflygningar den 18 december

Formationsflygning i form av en julgran genomförs normalt av Flygvapnet i december varje år.

Publicerad/uppdaterad: 28 november, 2023
Kategori: Nyheter

I år blir det speciellt eftersom det blir sista gången som Flygskolan genomför julgransflygning med SK 60. Formationsflygningen planeras att genomföras över Mälardalen och Östergötland den 18 december. I samband med detta anordnas det en pressträff i Linköping.

Att öva för att upprätthålla vår förmåga till det nationella försvaret är en viktig del. Formationsflygning – julgransflygning – är en bra övning för stridsflygdivisionerna att planera och genomföra flygning i större formation under en längre tid. Det är också ett sätt för Flygvapnet att visa närvaro, som en garant för medborgarnas säkerhet mot yttre hot, på platser som Försvarsmakten kanske inte syns så ofta.

Texttavlor med citat och ordspråk - www.modernagalleriet.se

Observera att när förbanden publicerar tiderna är dessa tider cirkatider och rutten kan komma att ändras med anledning av lokala väderförhållanden. Flygsäkerhet har alltid högsta prioritet. Vid låg molnbas/dåligt väder går det dessutom inte att se formationen från marken. Blicka mot himlen i god tid för att inte missa tillfället. Eventuella förändringar i den planerade flygningen kommer att uppdateras på respektive förbands facebook-sidor.

Luftstridsskolans/Flygskolans – Julgransflygning med SK 60 den 18 december (reservdag 19 december)

Flygskolan genomför för sista gången julgransflygning med SK 60 över Mälardalen och Östergötland. En pressträff anordnas vid Flygvapenmuseet i Linköping i anslutning till flygningen.

Julgranen flygs av Flygskolans elever och rutten kan ställas in eller ändras med kort varsel av flygsäkerhetsskäl.

Exakt rutt med tider publiceras på Luftstridsskolans sociala medier inför flygningen.

Texttavlor med citat och ordspråk - www.modernagalleriet.se

Rutten är planerad att starta på måndag eftermiddag den 18 december i Linköping och gå över Finspång, Vingåker, Arboga, Köping, Hallstahammar, Västerås, Enköping, Uppsala, Knivsta, Märsta, Stockholm (exakt plats anges senare), Muskö, Nynäshamn, Nyköping, Norrköping och avslutas i Linköping. Reservdag vid dåligt väder är den 19 december.

Första planet flyger med transponder och kan ses på flyginformationsappar.

 

[et_pb_wc_related_products posts_number=”3″ columns_number=”3″ orderby=”date-desc” include_categories=”189″ _builder_version=”4.23.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_wc_related_products]


DET HÄNDER PÅ MUSKÖ

Se vad som är på gång på Muskö här!