Jordbävning var troligen JAS-plan i övning

Publicerad/uppdaterad: 5 oktober, 2021
Kategori: Nyheter

Flygning med JAS Gripen-plan är den sannolika förklaringen till det muller och den skakning som drabbade oss idag och som upplevdes som jordbävning eller starka explosioner.

Flygning med JAS Gripen-plan är den sannolika förklaringen till det muller och den skakning som drabbade oss på Muskö vid 13.30-tiden den 4 oktober.

Saab har varit ute och testflugit i området.

– Det handlar inte om någon jordbävning eller sprängning, förklarar seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet.

Den mest sannolika förklaringen är att mullret och vibrationerna har orsakats av att Försvarsmakten flyger med JAS Gripen-plan. Seismologen Björn Lund bedömer det som en trolig förklaring.

– Det handlar sannolikt om att ett flygplan har orsakat en ljudbang över havet, som har känts av i trakterna kring Nynäshamn.

Försvarsmakten berättar att det är Saab som under måndagen har hållit på med testflygningar i området och hänvisar till Saab för fler frågor om detta.

Saabs presschef Mattias Rådström berättar att Saab under måndagen har varit ute och genomfört testflygningar med Jas Gripen-plan. Man flög i närheten av Muskö vid den tidpunkt då mullret upplevdes.

– Vi gör testflygningar rutinmässigt, på förbestämda rutter. Testflygningarna kan ge upphov till ljudbangar, som också kan upplevas som skakningar. Det kan variera till exempel beroende på vindriktning och på hur högt planen flyger vid testtillfället, säger Mattias Rådström.

Södertörns Brandförsvarsförbund uppger att man inte har fått in några larm till följd av händelsen och inte har behövt göra någon utryckning med anledning av det hela.


DET HÄNDER PÅ MUSKÖ

Se vad som är på gång på Muskö här!