Publicerad/uppdaterad: 26 mars, 2018
Kategori: Nyheter

Den första veckan i augusti, närmare bestämt 2-5/8, kommer Muskö få besök av flera hundra hundar av rasen Nova Scotia Duck Tolling Retriever, i folkmun kallad ”tollare”. De kommer från hela Sverige, men också från övriga Nordiska länder, Tyskland, Polen, Belgien, Holland, Tjeckien mfl Europeiska länder, för att vara med i Tollarspecialen.

Tollarspecialen arrangeras varje år av något distrikt inom Tollarklubben. För många är detta årets höjdpunkt och de åker långväga för att delta i jaktprov, working test, lydnads- och agilitytävling och utställning. Då koras även årets Tollarmästare och Juniortollarmästare, men även årets Lydnadstollare och Agilitytollare. I år har turen kommit till Stockholm och Muskö.
Vi räknar med att ta emot mellan 500 och 600 hundar och därmed även ca 1500 människor, som under dessa fyra dagar i huvudsak kommer att röra sig på Drömgårdens marker.

Boende sökes under Tollarspecialen

Alla behöver också någonstans att bo och är det så att du har ett hus att hyra ut, under förutsättning att du tillåter hund(ar), finns det en efterfrågan.

Se www.musko.nu/boende-tollarspecialen/ om du har boende att erbjuda!
Från Tollarklubbens håll länkar vi till sidan med annonser från vår hemsida, tollarklubben.se.

Tollaren är i likhet de övriga raserna inom retrieverfamiljen en apporterande fågelhund. Dessa hundars användningsområde är att söka, finna och apportera skjutet vilt till sin förare. Till skillnad från övriga retrieverraser är Tollaren framavlad för att användas att locka till sig sjöfågel före skott. Det kallas tolling, vilket är en egen jaktmetod. Enkelt beskrivet går det till på följande sätt: Jägaren bygger sig ett gömsle en bit från vattnet.

När en flock fåglar slår sig ner långt ute i vattnet, väntar jägaren en stund innan han låter hunden visa sig. När han är säker på att fåglarna funnit sig tillrätta och slappnar av, slänger han iväg ett föremål, t ex en boll från sitt gömställe och låter hämta den. Det är viktigt att hunden springer och hoppar på et lekfullt sätt. Ibland behövs endast ett fåtal, andra gånger många kast och apporteringar för att väcka fåglarnas intresse. När fåglarna väl har upptäckt hunden, börjar de vanligtvis att simma in mot land. Hunden kallas nu in till gömstället och kommenderas att stanna kvar. När fåglarna sedan skjuts i uppflog, skickas hunden ut för att apportera fallet vilt.

Det är många tollarägare som ägnar sig åt tollingjaktträning med sina hundar och ett sätt att testa sin hund för att se om den uppfyller kraven på en bra tollingjakthund, är att starta tollingjaktprov. På tollarspecialen kommer vi att arrangera sådana prov, i tre olika svårighetsklasser, den 2-4/8. Proven sker på Arbottnas kustlinjer och i sjön Maren.
En annan form för att testa hundens apporteringsegenskaper är att starta på ett Working Test (WT). Det består av 5 stationer, där man kan få maxpoängen 20 poäng/station och där hunden får apportera s k dummies – tygkorvar fyllda med spån eller granulat. Den här tävlingsformen är mycket populär och förekommer i två klasser på tollarspecialen; Nybörjarklass och Öppenklass, där öppenklassens upplägg är lite svårare. WT arrangeras på fredagen.

Dock är tollaren en hund med många talanger och användningsområden och lämpar sig, med få undantag, för i stort sett all slags hundsport. Det finns tollare som har utbildats till sök- och spårhund, ledarhund, narkotikahund, servicehund och många tävlar i både traditionell lydnad och rallylydnad. Den traditionella lydnaden kommer på tollarspecialen att hållas på lördagen.

Agility är en fartfylld och trevlig sport, som passar tollarens temperament bra och många är de tollarägare som har kul med sina hundar på agilitybanorna runt om i landet. Har du inte sett det förut, kan vi rekommendera ett besök. Agilitytävlingar arrangerar vi på fredagen.
Slutligen är det, på söndagen den 5/8, dags för utställningen, då man ska kora vilken hund som är vackrast och mest rastypisk. I kombination med resultat från jaktproven, koras även Tollarmästaren och Juniortollarmästaren – två av specialens mest åtråvärda titlar.
Är du nyfiken på vår ras och Tollarspecialen? Välkommen att hänga med oss på Drömgårdens marker i augusti. Hoppas du får en trevlig upplevelse!

Tollarklubbens styrelse
/gm Nina Ehnhage