Gratis att skrota uttjänta fritidsbåtar

Fler uttjänta båtar ska nå återvinningen, det är målet med den skrotningspremie som infördes för fritidsbåtar den första september.

Publicerad/uppdaterad: 4 oktober, 2018
Kategori: Nyheter

Skrotningspremie

Premien är på totalt två miljoner kronor och gäller fram till 31 december eller tills pengarna är slut. Båtägare kan få högst 9 000 kronor i premie, vilket innebär att den som själv lämnar sin båt till en anläggning gör det kostnadsfritt upp till tre ton. Premien täcker inte frakten eller eventuell sanering av båtarna.

– Hittills har vi fått in närmare 500 förfrågningar. Fyrtio båtar är inlämnade och ytterligare 129 är på väg in till oss. Det kan jämföras med att vi tidigare tagit emot knappt 300 båtar på ett år. Så kampanjen har gjort jättestor skillnad, säger Maria Rindstam på Båtskroten AB och fortsätter:

– Vi har nått människorna som vi verkligen vill nå. Äldre människor som har haft båten liggande på sin tomt i tjugo år och inte haft råd att skrota den till exempel. Så det är väldigt tacksamt att den här premien har kommit. Vi skulle vilja att projektet blev förlängt så fler kan få chansen att lämna sin båt till återvinning.

Kostnadsfritt

Båtar upp till tre ton kan lämnas kostnadsfritt till någon av de tjugofem anläggningar i Sverige där Stena Recycling tar emot båtar. Sedan skickas båtarna till en av de tre fragmenteringsanläggningarna som Stena Recycling har i Sverige.

– Vi återvinner båtar med liknande processflöde som man återvinner en bil med, säger Sverker Rosdahl, produktionschef Sverige på Stena Recycling.

Först plockas bränsletank och batterier bort manuellt och sedan körs hela båten i något som kan liknas vid en stor kvarn där den delas i småbitar.

– Då får vi ut i huvudsak tre fraktioner, järn som används på nytt, metaller hanteras i vår stora återvinningsanläggning Stena Nordic Recycling Center utanför Halmstad. Den tredje fraktionen är övrigt material som plast som återvinns samt en mixad fraktion som blir bränsle och används i bränsleindustrin.

Läs mer: