Fem anledningar till att besöka Muskö i sommar!

Artikeln är skriven av Malin Henningsson som studerar Journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet i Kalmar.

Vinpiskande kobbar, släta stenklippor och mysiga badplatser. Varför inte ett glas vin i solnedgången till ljudet av kvickande fåglar, kluckande vatten och trevligt sällskap? Oavsett om du söker efter god mat, havsutsikt, utomhusaktiviteter eller en stund ute i naturen så är Stockholms skärgårds 24 000 öar någonting för dig. En ö som sticker ut i mängden och som är den enda riktiga ön du faktiskt kan köra bil till är Muskö.

Namnet kanske påminner dig om den mäktiga Musköbasen som användes av försvaret, den tre kilometer långa Muskötunneln eller m/s Estonias bogvisir som fortfarande står och förvaras på ön av sjöhistoriska muséet.

Visserligen är ön bara en av många fina skärgårdsöar som gömmer sig i Stockholms skärgård. Men det finns mycket mer att utforska, inte minst på sommaren då ön lockar till sig många besökare från hela riket. Tycker du om att kombinera äventyr med semester så kan en visit till Muskö vara den ultimata semesterupplevelsen i sommar. Här finns guidade turer, mysiga badplatser, golfaktiviteter och naturhamnar. Besöker du Muskö på sommaren så har du också chansen till att delta i det berömda Musköloppet som arrangeras i juli varje sommar.

Inte övertygad än? I vår miniguide har vi listat fem anledningar till att besöka Muskö i sommar.

Tillgänglighet

Det är alltid trevligt att åka ut till skärgården. Dock kan tillgängligheten till allmän och kommersiell service vara ett problem, inte minst på kvällar, helger eller om du blir akut sjuk. Till skillnad från många andra öar i Stockholms skärgård så är tillgängligheten väldigt bra på Muskö, om inte bäst. Här finns livsmedelsbutik, bensinmack, konferensanläggningar och restaurang. På ön finns även ombud för systembolag och apotek.

En annan fördel är att du kan ta dig tillbaka till fastlandet genom Muskötunneln. Är du förälder och skulle fundera på att bosätta dig på Muskö så kan det vara bra att känna till att det finns möjligheter till utbildning också. På Muskö skola erbjuds undervisning för barn till och med årskurs fem. Mer information om utbudet på Muskö hittar du i servicesektionen på Muskö.nu.

Muskö är en av de tillgängligaste öarna i Stockholms skärgård. Foto: Trippa.se

Muskö är en av de tillgängligaste öarna i Stockholms skärgård. Foto: Trippa.se

Kommunikation och närhet

En anledning till att många väljer att besöka Muskö på somrarna är den goda kommunikationen. Detta är något som uppskattas även av de besökare som inte kör bil. Bussar trafikerar ön regelbundet och det är relativt nära till både Haninge Centrum och Stockholm. Väljer du att åka buss och pendeltåg tar resan mellan Haninge Centrum och Muskö cirka 60 minuter. Åker du mellan Stockholm och Muskö så tar även den här resan 60 minuter med bil, alternativt 75 minuter med buss och tåg. Föredrar du att åka kollektivt så kan du planera din resa i SL:s reseplanerare, där du också kan köpa biljetter direkt på nätet.

Muskötunneln. Foto: Bengt Grönkvist

Muskötunneln är en av de viktigaste förbindelsevägarna mellan ön och fastlandet.. Foto: Bengt Grönkvist

Fantastiska badplatser

Gillar du att bada och njuta av avkopplande badstränder ute i naturen så är Muskö ett absolut måste i sommar.
Här finns både sandstränder, klippstränder och stenstränder. Det enda du behöver för att njuta av Muskös fantastiska badplatser är badkläder och en handduk. Vi rekommenderar Muskö havsbad, alternativt Bruket där du kan ta ett dopp i vattnet eller koppla av med en fantastisk utsikt över en öppen horisont. I området kring Bruket finns både en klippstrand såväl som en stenstrand. Besöker du ön på sommaren så kan det också vara en upplevelse att grilla vid en av Muskös stränder eller att värma dig vid en brasa på kvällen. Håll dock ett öga på Muskös sommaraktiviteter så att du inte går miste om det som ön har att erbjuda!

Bruket. Foto: Bengt Grönkvist

Muskö ger dig en bra kombination av härliga utsikter och rena badplatser. Foto: Bengt Grönkvist

Utomhusmiljöer och sevärdheter

Trots öns lilla yta så finns det mycket att se, göra och uppleva. Den unika och natursköna miljön som Muskö har att erbjuda har lockat många besökare, till och med företag. Muskö har stått som inspelningsplats för en rad svenska filmer och serier. Om du är bekant med Wallander-filmerna och Salta gubbar och sextanter som hade sin premiär 1965 så kommer du säkert känna igen några av inspelningsplatserna. Den unika miljön som återses i skärgården har på senare tid lockat ännu fler företag, bland annat Lottoland som i sina reklamfilmer och bilder arbetat aktivt för att återspegla glädjen och naturen ute i skärgården. Vi får självklart inte glömma bort att nämna de viktiga sevärdheterna som du inte får gå miste om när du besöker Muskö. Det finns någonting för alla, oavsett om du kommer till ön för att äta, bada, koppla av eller besöka ett evenemang. Se därför till att besöka några av öns populäraste sevärdheter, till exempel Muskö kanal, Grytholmens friluftsmuseum och Arbottna herrgård. För att få ut så mycket som möjligt av din vistelse rekommenderar vi att du utforskar Muskö till fots eller med cykel.

Muskö kanal. Foto: Bengt Grönkvist

Muskö kanal är en omtyckt attraktion och sevärdhet som uppskattas av många besökare. Foto: Bengt Grönkvist

Mat och dryck

På Muskö kan du förvänta dig en ny, spännande och oförglömlig matupplevelse med en unik och lokal anknytning. Bland de populäraste matställena finns Muskö Sjökrog, mest känd för sina goda drinkar och smakrika maträtter. På menyn hittar du allt från fisk och skaldjursrätter till klassiska kötträtter och vegetariska alternativ.
Krogen ligger vid Mickrums brygga och finns lokaliserad i anslutning till en kiosk och sjömack. Om du hellre faller för lite enklare mat så har ön sin egen pizzabutik, även denna ligger vid Mickrums brygga.
Ett annat berömt och omtyckt ställe som många besökare uppskattar är Drömgårdens nya Foodtruck. Matvagnen är vanligtvis öppen på sommaren och erbjuder enklare mat och dryck i en grön och härlig miljö. Liknande utbud hittar du på Grytholmens friluftsmuseum, där du kan njuta av mysiga kaffekvällar och underhållning. Observera dock att friluftsmuseet har visningar och serveringar bara på måndagar och onsdagar under juli månad. Under specifikt dessa dagar brukar man bjuda gästerna på foto- och konstutställningar samt musikunderhållning.

Drömgårdens Foodtruck. Foto: Bengt Grönkvist

Mat med lokal anknytning när den är som bäst. Foto: Bengt Grönkvist

Artikeln är skriven av Malin Henningsson som studerar Journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet i Kalmar men hon kommer ursprungligen från Haninge.
Malin fick i uppgift att skriva en reserelaterad artikel och valde Muskö.
Det här är resultatet som vi gärna publicerar här.