Fängelse för män som filmade på Musköbasen

De två män tog sig in på Musköbasen och filmade och fotograferade delar av anläggningen har nu dömts nu till fängelse.

Publicerad/uppdaterad: 18 maj, 2022
Kategori: Nyheter

Två män tog sig in på Musköbasen och filmade och fotograferade delar av anläggningen.

De hävdar att de trodde att marinbasen var inaktiv – men den förklaringen köper inte tingsrätten och dömer dem till ett år och fyra månaders fängelse.

Männen greps i december 2018 efter det att en skyddsvakt upptäckt dem inne på Försvarsmaktens marinbas på Muskö söder om Stockholm. Det visade sig att de varit inne vid två tillfällen och tagit 78 videoklipp och 88 fotografier första natten och 54 videoklipp och 20 fotografier den andra.

Södertörns tingsrätt dömde under onsdagen männen till ett år och fyra månaders fängelse vardera för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, obehörigt tillträde till skyddsobjekt och olovlig avbildning av skyddsobjekt.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att de ”hemliga uppgifter som de tilltalade tagit befattning med rört förhållanden av stor betydelse för Sveriges säkerhet” och att filmerna och bilderna ”i huvudsak avbildat de underjordiska och mest skyddsvärda delarna av skyddsobjektet Musköbasen”.

Det finns ingen bevisning som tyder på att männen hade avsikt att gå främmande makt tillhanda med materialet.

Männen, som är i 35-årsåldern och från Belgien respektive Storbritannien, har nekat till de brott de anklagats för. De har hävdat att de är intresserade av så kallad urban exploration, vilket innebär att man tar sig in i stängda eller övergivna miljöer trots att det kan vara otillåtet. De hade uppfattningen att det inte pågick någon militär verksamhet på basen och säger också att de inte förstod vad ett skyddsobjekt är.

Tingsrätten pekar dock på olika omständigheter som motsäger detta. Mest besvärande anser rätten att uttalanden som de gjort i olika filmsekvenser är, bland annat säger en av männen att de ”ska till ett ställe som heter Muskö, och i Muskö finns det en jättestor underjordisk ubåtsbas som kanske eller kanske inte kryllar av soldater”. I ett klipp frågar sig en av dem ”vad håller vi på med… en aktiv jävla ubåtsbas”. Detta ger enligt tingsrätten starkt stöd för slutsatsen att männen faktiskt visste om att det pågick militär verksamhet på basen.

”I samma riktning talar uttalanden från ett filmklipp där de tilltalade före det första intrånget kom överens om vad de skulle säga om de skulle bli upptäckta; nämligen i huvudsak samma saker som de gjort gällande i detta mål”.

Ett av de mer udda bevisen i målet är en Youtube-video med komikern Svullo som männen hade tittat på.

Männen själva hävdade till sitt försvar att de inför sin resa hade kollat upp om basen fortfarande användes eller var övergiven. Den ena mannen berättade att han före resan till Sverige såg SVT:s produktion ”Muskö örlogsbas – Inbyggd i ett berg” från programserien ”Hemliga svenska rum”, och ett mer än 20 år gammalt inslag från programmet ”Söndagsöppet” med komikern Svullo. Därför trodde han att basen var övergiven.

Vi har samlat en del videoklipp om Musköbasen här!

 

[et_pb_wc_related_products posts_number=”3″ columns_number=”3″ orderby=”date-desc” include_categories=”189″ admin_label=”Woo relaterade produkter” _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_wc_related_products]


DET HÄNDER PÅ MUSKÖ

Se vad som är på gång på Muskö här!

Gårdsjulmarknad på Muskö 9-10 dec

Gårdsjulmarknad på Muskö 9-10 dec

I år blir det julmarknad på Björkdals gård igen – även i år kör vi under andra advent-helgen – lör & sön 9-10 dec kl 10-15!

Annons

Bäst i test - Förkläde

Stöd våra lokala Musköföretag!

MMT Marin & Motor Teknik

Det händer på Muskö.nu

Inget evenemang hittades!
Visa fler

Populärast just nu

Currently trending:

Annons

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

* markerar obligatoriska fält

Annons

Bäst i test - Förkläde