Arbottna Herrgård
Arbottna herrgård har anor från 1200-talet.
Arbottna herrgård har anor från 1200-talet.
En kungens förtroendeman bodde troligtvis på vikingatiden på den gård som med historiens gång skulle bli herrgården Arbottna på Muskö.
Man har nämligen funnit spår av en vikingatida bosättning i anslutning till Arbottna. Och när Arbottna (och Muskö) dyker upp i historiens ljus i början på medeltiden tillhörde större delen av ön Häringe. Och Häringe ingick i de tidigmedeltida svenska kungaätternas godskomplex. Den tillhörde först stenkilarna och sedan folkungarna.
För att Muskö skulle fungera på detta sätt måste innehavaren av den ledande gården på ön vara kungen trogen. Eftersom Arbottna tycks ha varit ledande gård på ön under medeltiden, är det rimligt i sammanhanget att tänka sig att den var det på vikingatiden. Därtill ligger Arbottna omgiven av bland de bästa åkermarkerna på ön samtidigt som gården har nära till havet i form av en skyddad vik. Så det är troligt att under vikingatid och tidig medeltid beboddes Arbottna av en kunglig förtroendeman.
Medeltiden
På 1200-talet under Magnus Ladulås tid på Häringe hade Muskö förlorat sin strategiska ställning som en i havet utskjuten försvarspost. Så kungen kunde skänka de delar av Muskö som han ägde till biskopstolen i Strängnäs år 1278 utan att riskera någonting.
Fram till Gustav Vasas tid löd Muskö under kyrkan. I samband med reformationen på 1500-talet tog staten hand om Muskö. Öns gårdar blev kronogods. Den tydligen fortfarande största bland dem, Arbottna, övergick 1638, under den generösa drottning Kristinas tid, till Gustav II Adolfs halvbror Karl Karlsson Gyllenheim. Han lät uppföra en säteribyggnad på gården. En ståtlig sätesbyggnad var villkoret för skattefrihet under stormatktstiden.
Levin var en av 1700-talets många framgångsrika borgare. Tack vare Södertörns närhet till Stockholm köpte de gärna upp herrgårdar på gamla Taure. Det gav dem ett sommarställe samtidigt som de fick inkomster från sina gods tack vare en omfattande vedförsäljning till Stockholm.
Men Levin var också ambitiös för sina barns räkning. Förutom att han gjorde Arbottna till ett fideikomiss så inrättade han Ludvigsberg i Skarpa by på Muskö till ett sådant samt ytterligare ett på Herrö i Ösmo socken. De tre fideikomissen lämnade han i arv till sina tre yngsta söner.
I både Arbottna och Ludvigsberg lät han bygga ståtliga herrgårdsbyggnader. Namnet Ludvigsberg tog Levin utifrån sitt andra förnamn.
Hundrafemtio år i släkten Levins ägo
Åt 1915 avvecklades fideikomisset Arbottna, 1918 det i Ludvigsberg. En i familjen Malmborg köpte Arbottna och innehade gården till 1950-talet. Då gick den genom köp åter i statens ägo. En cirkel var sluten.
Källa: Taurnet – Teletidningen för södertörn
Arbottna Herrgård idag
Arbottna Herrgård anno 1799 är idag ett familjärt retreat och hotell vid havet i Stockholms södra skärgård.
Arbottna är ett retreathotell med elva unika hotellrum med utsikt över ängar, skog och hav. En restaurang som serverar mat med omtanke och där ekologiska gårdsprodukter och närodlade råvaror är det du kan förvänta dig att få på din tallrik.
Vandra till skärgårdens vackraste strandängar, lär dig yoga eller bara njut av lugn och ro. Du kan boka en aktivitet eller välja att göra utflykter på egen hand anpassat efter årstid och ditt intresse.